Page 18 - Keramick

Basic HTML Version

18
Keramický zpravodaj 29 (1) (2013)
Tab. 1
Přehled dávkování přísad a popis konzistence modifikovaných vápenných kaší
3.1. Stanovení reaktivity a zdánlivé viskozity kaší
Metodika přípravy kaší vycházela ze stanovení reaktivity
podle ČSN EN 459-2 (vápno/voda = 1 : 4). K hašení byla
použita obyčejná vodovodní voda, do které byly přidány
Vzorek
Přísada
Konzistence po vyhašení
1
bez přísady (referenční)
středně hustá
2
mléko polotučné (10% v hasicí vodě)
hustá
3
vaječný bílek (10% v hasicí vodě)
velmi hustá, silně tixotropní
4
10° světlé pivo (10% v hasicí vodě)
řídká
5
jablečná šťáva (10% v hasicí vodě)
velmi řídká, rychle sedimentuje
6
med (1% v hasicí vodě)
velmi řídká, rychle sedimentuje
7
tvaroh (5% vztaženo na vápennou kaši)
velmi hustá, silně tixotropní
Obr. 1
Časový průběh teplot při hašení modifikovaných vápenných kaší
modifikující přísady. Pouze u vzorku č. 7 byla přísada při-
dána a rozmíchána do hotové kaše (jednalo se o přísadu
tvarohu, který by se v hasicí vodě obtížně dispergoval).
Časový průběh teplot při hašení je uveden v grafu na obr. 1.
Z grafu průběhu teploty hašení byl odečten čas odpovída-
jící dosažené teplotě kaše 60 °C – čas
t
60
. Po odležení cca
4 hod. byly kaše znovu promíchány a byla změřena jejich
zdánlivá viskozita rotačním viskozimetrem Brookfield DV-E.
Výsledky obou měření jsou uvedeny v tabulce 2.
Tab. 2
Čas t
60
a zdánlivá viskozita modifikovaných vápenných kaší
Vzorek
t
60
(min:sec)
Viskozita (mPa.s)
1 - referenční
0:15
6560
2 - mléko
0:20
1900
3 - bílek
0:18
2340
4 - pivo
0:16
826
5 - jablečná šťáva
2:00
78
6 - med
0:55
60
7 - tvaroh
4250